Odběr novinek [Newsletter]

Zákulisí laboratoře

Zákulisí laboratoře | příběh laboratoře | článekPříběh laboratoře

Už je to třetí měsíc jsou vám dveře kávové laboratoře otevřené. Prošla si řadou oprav a rekonstrukcí a to i za pochodu, a ne jeden návštěvník se divil, co je opět jinak.

Mám dobrou zprávu pro konzervativnější návštěvníky. Mezi něž patřím i já. Až na pár kosmetických úprav jsme už hotovi a připraveni věnovat se s maximální pozorností přípravě kávy.

A já si tak říkám, že už je vhodná doba, ne-li nejvyšší čas začít dělat maximum pro to, aby tento můj splněný sen nelítal v oblacích, ale stál pevně na zemi a společně jsme si z laboratoře vytvořili místo, kam vy budete chodit rádi relaxovat a já pracovat.

Pokračovat ve čtení.

Článek | Moje první soutěž v aeropressuMoje první soutěž v aeropressu

28. únor 2015

Datum, které se zapsalo do dějin mé kávové kariéry. To mě tak asi měsíc nazpátek napadlo, že bych se mohla zúčastnit soutěže v aeropressu.

Ne že bych byla soutěžní tip, jen jsem chtěla jsem vyjít ze své ulity, poznat nové lidi, získat nové zkušenosti a zjistit si, jak si stojím, kam jsem se za ten půl rok experimentování posunula.

 

Pokračovat ve čtení.

Pravidla laboratořePravidla laboratoře

Jako [ne] zodpovědný kávový vědátor své kávové laboratoře jsem si dovolila sestavit krátký soubor pravidel, který shledávám za potřebný ne-li až nutný dodržovat pro zachování rovnováhy v našem experimentálním prostoru.

1. pravidlo

V laboratoři zásadně nikam nepospícháme. Zastavili jsme čas, abychom si užívali chvíle s kávou a s vámi, abychom potěšili vaše smysly už samotnou přípravou kávy a prohodili u toho těch pár milých slov.

Pokračovat ve čtení.

O naší kávě a pražírně SupremoJak jsme se seznámili s pražírnou

Krátký příběh o našem seznámení s kávou a pražírnou Supremo. Vše rozběhla nevinná úvaha o snu mít vlastní kavárnu a trefná zmínka na správném místě a ve správný čas. Jeden email a krabice s prvními vzorky kávy cestovala do Ostravy.

První vzorky

Že se nám do rukou dostala výjimečná káva, jsme zjistily hned. Líbivý obal nebyl to jediné co nás praštilo do očí. Nádherná vůně linoucí se z otevřeného sáčku, nás dostala do kolen a chuťové pohárky se začaly ozývat. A řeknu vám, že bylo je čím uspokojit.

Pokračovat ve čtení.

Micro Lot Projekt | káva farmářůPříběh kávy

O projektech a farmářích

Je mnoho dobrých důvodů, proč mají naši farmáři vynikající kávu. Není to totiž jen o tom, že mají dobrou odrudu kávovníků. Úrodné plantáže jsou malé a často někde zastrčené na nepříliš pohodlně přístupném místě. Protože jak to tak bývá, těm chuťově lahodným odrudám se daří právě na místech, kde je obtížné se k nim dostat a sbírání je náročné.

Pokračovat ve čtení.

 

Umíte pojmenovat vůně a chutě?Umíte pojmenovat vůně a chutě kávy | článek

Naše představivost je úžasná věc. Vidíme obrazy. Slyšíme zvuky. Vnímáme doteky. Cítíme vůně. Díky tomu všemu si utváříme vlastní fotozáznamy našich zážitků. Vytváříme minulost z níž čerpáme v přítomnosti a plánujeme budoucnost. Je až překvapivé, jak náš mozek informace a vjemy zpracovává. Dám ruku do ohně za to, že kdybychom udělali experiment a nechali 10 lidí prožít stejný zážitek, každý z nich by vám po letech vyprávěl zcela jiný příběh.

A který vjem je pro vás nejvýraznější? Kterým si myslíte, že si nejvíce vybavujete vzpomínky? Přemýšlejte chvíli. Dám vám čas. Ještě trochu času. Nejčastěji mi na tuto otázku lidé odpovídali, že vůně. Je tomu tak i u vás? Kývete hlavou, že ano?

Pokračovat ve čtení.

Co je lepší espresso nebo filtrovaná káva | článek

Co je lepší espresso nebo filtrovaná káva?

Pravidlo č. 1 milovníkovi kávy tuto otázku nepokládat. Nelze srovnávat ani hledat vítěze. Cílem přípravy espressa i filtrované kávy je připravit co nejlahodnější šálek nápoje, který vystihne charakter dané kávy.

Jediný význam této otázky může spočívat v otázce rozhodování se, jaký přístroj si pro přípravu kávy pořídit. Potom je otázka na místě a odpovědí je, že záleží na vašich prioritách a na tom, kolik do kvalitní přípravy kávy chcete investovat peněz a času.

Pokračovat ve čtení.